Στην Ευρώπη ... τα φώτα σας ανοιχτά!



Εκτός του ότι πρέπει να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα όταν οδηγείτε, καλό είναι να έχετε και τα φώτα σας ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να είστε σίγουρα ορατοί από τους άλλους, ιδίως σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Στις πιο πολλές χώρες της Ευρώπης όμως, υποχρεούστε από το νόμο να τηρείτε αυτή τη πρακτική. Αυτές είναι οι παρακάτω:

Αλβανία                                   Μαυροβούνιο
Βόρεια Μακεδονία                  Μολδαβία
Βοσνία & Ερζεγοβίνη             Νορβηγία
Βουλγαρία                               Ουγγαρία 
Δανία                                        Πολωνία 
Ελβετία                                     Ρουμανία
Εσθονία                                    Ρωσία
Ιρλανδία                                   Σερβία  
Ισλανδία                                   Σλοβακία
Ιταλία                                        Σλοβενία
Κροατία                                    Σουηδία 
Λετονία                                     Τσεχία 
Λιθουανία                                 Φιλανδία

Σε κάποιες από τις παραπάνω χώρες υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις, ενώ η Γερμανία, η Αυστρία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία απλά συστήνουν τη χρήση προβολέων ημέρας.Πρακτικά βέβαια και για να μη ψάχνετε, οδηγείτε με τα φώτα πορείας αναμμένα όπου και αν είστε, οπότε θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Η προσωπική εμπειρία αλλά και οι μαρτυρίες των περισσότερων roadtripers συγκλίνουν στο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων οδηγών λειτουργεί κατ' αυτόν τρόπο.

Πέρα όμως από το φόβο του προστίμου, η ουσία είναι ότι πολλά αυτοκίνητα με παλ ή γαιώδη χρώματα, ιδίως σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή/και ορατότητας γίνονται ένα με το δρόμο, δηλαδή πρακτικά «αόρατα», ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν φαίνεται ο απέναντι λόγω του δυνατού ήλιου και των αντανακλάσεων. Οι έρευνα έδειξε ότι με φώτα αναμμένα τα αυτοκίνητα είναι ορατά υπό όλες τις συνθήκες και έτσι μειώνεται η πιθανότητα ατυχήματος.


Η δικαιολογία ότι με τα αναμμένα φώτα ο οδηγός επιβαρύνεται με ένα κόστος μεγαλύτερης κατανάλωσης και συχνότερης αλλαγής λυχνιών, αγγίζει τα όρια του αστείου αφού αυτή η αύξηση είναι μηδαμινή σε ετήσια βάση, τη στιγμή μάλιστα που κανένας δεν υπολογίζει το κόστος σε άσκοπες επιταχύνσεις και φρεναρίσματα που είναι πολύ μεγαλύτερο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε κάποιες χώρες, παρ' όλο που το μέτρο αυτό αντικαταστάθηκε τα τελευταία χρόνια από μια απλή σύσταση, η γενικά δεν υπάρχει υποχρέωση από το νόμο, οι οδηγοί σε συντριπτικά μεγάλο ποσοστό έχουν αναμμένα τα φώτα την ημέρα. Πρέπει λοιπόν να γίνει αντιληπτό και μέρος της οδηγικής μας παιδείας ότι:

ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.

Σας αναφέρουμε λοιπόν παρακάτω δέκα περιπτώσεις στις οποίες τα φώτα πορείας την ημέρα είναι απαραίτητα, με βάση τις μελέτες, την εμπειρία αλλά και τη κοινή λογική:

1) Όταν ο ήλιος είναι από πίσω μας, άρα τυφλώνει τον απέναντι.

2) Όταν έχει βαριά συννεφιά και ιδίως πριν από καταιγίδα. Μπορεί να έχει φως αλλά δεν είναι αρκετό.

3) Όταν το χρώμα του αυτοκινήτου μας είναι σκούρο γαιώδες και άρα δεν φαίνεται από μακριά.

4) Όταν ξημερώνει ή σουρουπώνει. Εσείς μπορεί να βλέπετε, οι άλλοι όχι.

5) Όταν έχει καταχνιά (ελαφρά ομίχλη), τα φώτα θέσεως (ψείρες) δεν είναι αρκετά δυνατά ώστε να φαίνονται από μακριά. Ανάψτε τα κανονικά!

6) Όταν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια ιδίως τις μεσημεριανές ώρες. Το έντονο κάθετο φως ισοπεδώνει τα χρώματα και δημιουργεί αντανακλάσεις στο μπαρμπρίζ.

7) Όταν κυκλοφορείτε σε χιονισμένο τοπίο. Οι αντανακλάσεις λόγω του χιονιού είναι πολλές φορές εκτυφλωτικές.

8) Όταν βρέχει και μάλιστα καταρρακτωδώς.

9) Όταν έχει υψηλές θερμοκρασίες. Η καυτή άσφαλτος κυρίως το καλοκαίρι δημιουργεί φαινόμενα αντικατοπτρισμού ("υγρός" δρόμος) ενώ ο θερμός αέρας πάνω από αυτή δημιουργεί τρεμάμενη εικόνα.

10) Όταν κινείστε σε σκιερό δρόμο όπως μια διαδρομή κάτω από δέντρα.


Η δική μας θέση είναι υπέρ της χρήσης των φώτων πορείας την ημέρα. Η εμπειρία από τα ταξίδια μας επιβεβαιώνει το όφελος από τη πρακτική αυτή, γι' αυτό και την εφαρμόζουμε είτε επιβάλλεται νομικά είτε όχι!

Είναι απλά θέμα συνήθειας. Μπήκες στο αυτοκίνητο; Βάλε ζώνη και άναψε φώτα!

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα και επειδή γενικά γίνονται αλλαγές στις νομοθεσίες, συμβουλευτείτε τους ιστότοπους (1,2) σε έναν εκ των οποίων θα βρείτε και ποια είναι τα αντίστοιχα πρόστιμα. Επίσης κατεβάστε και διαβάστε το έγγραφο από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας που εδρεύει στην Ολλανδία και αφορά την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα αυτοκίνητα που παράγονται από το 2011 και μετά, να φέρουν από την κατασκευή τους φώτα πορείας ημέρας (DRL) τα οποία είναι συνέχεια αναμμένα όπως στις μοτοσυκλέτες (3).

Σύνδεσμοι:



2) https://autotraveler.ru/en/spravka/compulsory-headlights-in-europe.html#.XiDk7P4zaUk

3) https://www.swov.nl/en/publication/daytime-running-lights-drl

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κίνηση στα σύνορα των βαλκανικών χωρών

Βινιέτες & Διόδια - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

10 Προτεινόμενα Road Trips στην Ευρώπη