Οδικά σήματα των ευρωπαϊκών χωρών

Τα ευρωπαϊκά σήματα κυκλοφορίας παρά την εμφανή ομοιομορφία και τυποποίηση και παρά του παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ των χωρών, οι οποίες μπορεί να είναι αρκετά σημαντικές. 

Οι κύριες διαφορές αφορούν:
α) Γραφικές λεπτομέρειες σχεδίασης  β) Σημασία τοπικών ρυθμίσεων  γ) Έγχρωμη κωδικοποίηση σημείων κατεύθυνσης  δ) Κείμενα τοπικής γλώσσας (μερικές φορές δίγλωσσα)  ε) Τη σημασία και την έγχρωμη κωδικοποίηση οριζόντιων επιφανειών οδοστρώματος

Οι γραφικές διαφορές αφορούν:
α) Προειδοποιητικές πινακίδες όπως στην Ιρλανδία που είναι κίτρινες και έχουν σχήμα διαμαντιού οπότε διαφέρουν από τα λευκά ή κίτρινα, τριγωνικά σήματα με κόκκινα όρια,  που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
β) Μεμονωμένα εικονογράμματα (σήραγγα, πεζόδρομος, αυτοκίνητο κ.λπ.), τα οποία παρόλο που είναι γενικά παρόμοια, ποικίλλουν κατά πολύ από χώρα σε χώρα.
γ) Διάφορα βέλη των οποίων ο σχεδιασμός μπορεί να είναι διαφορετικός.
δ) Γραμματοσειρές γραπτών λέξεων. 

Σύνδεσμοι με αναλυτικές πληροφορίες



Στο δεύτερο σύνδεσμο, στο τέλος της σελίδας, θα βρείτε τα σήματα των σημείων ελέγχου, όπως τελωνεία, διόδια κλπ

Για σήματα των παρακάτω χωρών πατήστε επάνω στο όνομα της κάθε μιας!

                  ΑΛΒΑΝΙΑ   

                  ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ   

                  ΚΡΟΑΤΙΑ   

                  ΣΕΡΒΙΑ


Σημάνσεις επί του οδοστρώματος. 

Οι διαμήκεις γραμμές (λωρίδες και περιθώρια) και τα σύμβολα στην οδόστρωμα είναι πάντα λευκά (αλλά στη Νορβηγία μία κίτρινη γραμμή διαχωρίζει την αμφίδρομη κυκλοφορία και στην Ιρλανδία οι άκρες είναι κίτρινες). Οι προσωρινές επιγραφές είναι κίτρινες στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία, αλλά κόκκινο / πορτοκαλί στην Ελβετία και τη Ρωσία και λευκό στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μια γραμμή STOP αντιπροσωπεύεται πάντοτε από μια εγκάρσια λευκή παχιά συνεχή γραμμή, αλλά μια γραμμή παραχώρησης προτεραιότητας μπορεί να αντιπροσωπεύεται από μια λευκή παχιά διακεκομμένη γραμμή (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία) ή από μια διπλά διακεκομμένη γραμμή (Ηνωμένο Βασίλειο) ή από ένα λευκό τρίγωνο (Αυστρία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία και Ελβετία).


Ο χώρος στάθμευσης περιορισμένου χρόνου προσδιορίζεται από λευκές γραμμές στη Γερμανία και τη Γαλλία και με μπλε γραμμές στις Κάτω Χώρες, την Ισπανία και την Ελβετία. Ένας χώρος στάθμευσης με πληρωμή προσδιορίζεται από λευκές γραμμές στη Γερμανία, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και την Ελβετία και με μπλε γραμμές στην Ιταλία και την Ισπανία. Ένας χώρος στάθμευσης που προορίζεται για άτομα με ειδικές ανάγκες οριοθετείται με άσπρο χρώμα στη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. με κίτρινο χρώμα στην Ιταλία και την Ελβετία. και μπλε στη Γαλλία. Άλλες θέσεις στάθμευσης (λεωφορεία, ταξί) οριοθετούνται με κίτρινες γραμμές στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά με λευκές γραμμές στη Γερμανία. 
Η απαγόρευση της στάθμευσης στο οδόστρωμα μπορεί να υποδεικνύεται με κίτρινη συνεχή γραμμή (Αυστρία, Ολλανδία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), με κίτρινη διακεκομμένη γραμμή με X (Ελβετία), λευκή συνεχή γραμμή (Ιταλία) ή με διακεκομμένη λευκή γραμμή (Γαλλία) ή αλλιώς με ασπρόμαυρη (Ολλανδία) ή με μαύρο και κίτρινο (Ιταλία) σημάδια περιορισμού. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο μια διπλή κίτρινη γραμμή (καθώς και μια λευκή ζιγκ-ζαγκ γραμμή κοντά στα πεζόδρομους) σημαίνει "δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης ανά πάσα στιγμή".

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κίνηση στα σύνορα των βαλκανικών χωρών

Βινιέτες & Διόδια - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

10 Προτεινόμενα Road Trips στην Ευρώπη