Παραβάσεις και Πρόστιμα στην Ιταλία


Κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Ιταλία, πολλοί οδηγοί κάνουν κάποια στιγμή και μάλιστα με επώδυνο τρόπο τη γνωριμία τους με τις λεγόμενες "Ζώνες περιορισμένης κυκλοφορίας" (στην ιταλική γλώσσα: "Zona Traffico Limitato" ή ZTL). Οι δημοτικές αρχές πολλών πόλεων και χωριών, ιδίως εκείνων που είναι παγκοσμίως γνωστές για την τέχνη τους και οι οποίες είναι αγαπημένοι προορισμοί των Ευρωπαίων τουριστών, δημιούργησαν περιορισμένες ζώνες κυκλοφορίας με ηλεκτρονικές πύλες που παρακολουθούνται από κάμερες. Πολλοί τουρίστες δεν γνωρίζουν ότι με την είσοδο σε αυτές τις ζώνες παραβιάζουν τους κανονισμούς κυκλοφορίας και ότι συνεπώς μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα και μάλιστα τσουχτερά (πάνω από 100 €) ή ακόμη και διώξεις. Στη Σιένα για παράδειγμα το πρόστιμο είναι 125 € και έχουμε δυστυχώς ιδίαν εμπειρία από παλαιότερο ταξίδι εκεί. Τα σημάδια αυτά συχνά παραβλέπονται ή παρερμηνεύονται από τους οδηγούς, αλλά η άγνοια του νόμου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία. Για να αποφύγετε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις, προσοχή στο σήμα που βλέπετε στην εικόνα παρακάτω:



Καλό είναι μάλιστα να μελετήσετε από πριν τη περιοχή που θα επισκεφτείτε ώστε να γνωρίζετε που περίπου είναι τα όρια αυτών των ζωνών, όπως φαίνονται για παράδειγμα στην επόμενη εικόνα για τη Φλωρεντία.




Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε αρκετές σελίδες που παρέχουν σχετικές πληροφορίες όπως οι παρακάτω,


ή ακόμη και εφαρμογές για κινητά (βλέπε επόμενο σύνδεσμο) που σε ειδοποιούν όταν βρίσκεσαι κοντά σε τέτοια ζώνη.


Ο παράνομος χώρος στάθμευσης και η παραβίαση των ορίων ταχύτητας αποτελούν τις άλλες δύο πολύ συχνές "αμαρτίες" που διαπράττονται από τους ταξιδιώτες αλλά και τους ίδιους τους Ιταλούς, οι οποίοι να σημειώσουμε ότι τρέχουν σαν τρελοί και φυσικά ούτε ίχνος σεβασμού για τον πεζό. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή όταν βρίσκεστε στους ιταλικούς δρόμους.

Όταν ένας οδηγός που δεν είναι κάτοικος Ιταλίας πιάνεται παραβιάζει τον κώδικα κυκλοφορίας και ελέγχεται από τις αρχές, μπορεί εναλλακτικά να αποφασίσει να καταβάλει το πρόστιμο αμέσως (χάνοντας το δικαίωμά του να κάνει προσφυγή) ή να καταβάλει προκαταβολή και μετά να προσφύγει κατά της ποινής στον νομάρχη ή στον δικαστή. Εάν ο τουρίστας αρνείται να καταβάλει το πρόστιμο ή την προκαταβολή, το αυτοκίνητο μπορεί να μπλοκαριστεί από τις αρχές. Ωστόσο, εάν η παραβίαση καταγραφεί με τη χρήση αυτοματοποιημένου συστήματος, δεν είναι συνήθως δυνατή η επιτόπια επιβολή προστίμου. Σε τέτοιες περιπτώσεις παρέχονται ορισμένες διαδικασίες, τόσο όσον αφορά την ταυτοποίηση των δεδομένων του κατόχου του αλλοδαπού οχήματος, όσο και την κοινοποίηση στο εξωτερικό. Αυτές οι διαδικασίες μπορεί, ωστόσο, να διαφέρουν από κράτος σε κράτος, ανάλογα με τις διεθνείς συμβάσεις ή τις συμφωνίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων χωρών. Το άρθρο 201 του ιταλικού κώδικα οδικής κυκλοφορίας προβλέπει προθεσμία 360 ημερών για την κοινοποίηση του προστίμου από την διαπίστωση της παράβασης. Από το πλαίσιο του άρθρου προκύπτει ότι ο αλλοδαπός οδηγός ενός ιταλικού ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου ο οποίος φωτογραφήθηκε π.χ. κατά την παραβίαση ορίου ταχύτητας, μπορεί να λάβει την κοινοποίηση ακόμη και μετά από 360 ημέρες εάν το πρόστιμο κοινοποιηθεί στην εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων εντός του ορίου 90 ημερών που προβλέπονται για τις εθνικές οδηγίες και η εταιρεία δεν είχε ακόμη αποκαλύψει την ταυτότητα του οδηγού στις αρχές. Εάν η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων λάβει το πρόστιμο, θα αποκαλύψει τα δεδομένα του οδηγού και για τη δραστηριότητα αυτή, η εταιρεία συνήθως χρεώνει απευθείας στον οδηγό κάποιο ποσό συνήθως μέσω της πιστωτικής κάρτας του. 

Η προθεσμία παραγραφής για την κύρωση είναι 5 έτη αν και ή αποφυγή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι λύση, αφού δεν μπορεί ο  οδηγός να εισέλθει στην Ιταλία σε αυτό το διάστημα. Επιπλέον όπως μας γνωστοποίησε δικηγόρος, αναγνώστης της σελίδας και του blog μας, πλέον τα πρόστιμα αν δεν πληρωθούν μεταβιβάζονται στην αντίστοιχη ΔΟΥ της χώρας του παραβάτη. Στην πράξη, οι καταναλωτές λαμβάνουν αίτηση πληρωμής πριν από την κοινοποίηση από ιδιωτική εταιρεία για λογαριασμό των δήμων ή της αστυνομίας πρώτα. Να σημειώσουμε εδώ ότι η άσκηση ενδίκου μέσου είναι δυνατή μόνο μετά την πραγματική κοινοποίηση του προστίμου. Για όσους ζουν εκτός Ιταλίας, η προθεσμία τόσο για την προσφυγή στην αντίστοιχη αρχή είναι 60 ημέρες από την κοινοποίηση αλλά επειδή πρόκειται για διοικητικές πράξεις, οι αλλοδαποί πολίτες ενδέχεται να έχουν δυσκολίες να με τη προσφυγή χωρίς ιταλικό δικηγόρο, καθώς η προσφυγή πρέπει να είναι γραμμένη στα ιταλικά. Σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει την αμοιβαία αναγνώριση των οικονομικών κυρώσεων - συμπεριλαμβανομένων των προστίμων της κυκλοφορίας - στην ΕΕ. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους διαμονής του δράστη πρέπει να αναγνωρίζουν το πρόστιμο χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω διατυπώσεις και λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την εκτέλεση του. 

Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε το αρχικό άρθρο στα αγγλικά πηγαίνοντας εδώ: 


Τέλος παραθέτουμε μια λίστα με τις παραβάσεις και τα αντίστοιχα πρόστιμα και ποινές. Διαβάστε τη πατώντας στο παρακάτω σύνδεσμο.


Περισσότερες πληροφορίες για την οδήγηση, τους κυκλικούς κόμβους, την ασφάλεια, τη κυκλοφορία με μηχανή κλπ. στην Ιταλία θα βρείτε στη παρακάτω σελίδα:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κίνηση στα σύνορα των βαλκανικών χωρών

Βινιέτες & Διόδια - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

10 Προτεινόμενα Road Trips στην Ευρώπη